Duurzame vlammetjes & eerlijke verhalen
Bij BougieBougie zoeken we voortdurend naar bijzondere, betaalbare kaarscadeaus en het liefste met een verhaal: duurzaam, handgemaakt of lokaal geproduceerd.
Zo verkopen we bijvoorbeeld handgemaakte kandelaars van Nederlandse keramisten, kandelaartjes van gerecycled glas en unieke vintage & antieke kaarsenhouders van de Haarlemse conceptstore Petit Depot.
Naast kaarsen gemaakt van paraffine, bieden we ook duurzamere alternatieven. Zoals die vrolijke mini-stompkaarsen van Vonk. Deze bevatten 25% gerecycled materiaal en worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De wenskaars wordt lokaal gemaakt bij kaarsenmakerij de Punt in Soest en de enveloppen bij een sociale werkplaats.
De natuurlijke kaarsen van Original Home’s zijn van RSPO-gecertificeerde plantaardige was, handgemaakt door vrouwen uit Java, niet-giftig, Fair Trade én er wordt een boom geplant per verkochte kaars.
Die heerlijk geurende bijenwas kaarsjes in het pakketje van Love Q worden gemaakt in Nederland.
En we vonden iets nieuws: prachtige ecologische kaarsen van Europees koolzaadwas, gemaakt in een atelier vlakbij Gent.
Kersverse kaarsen van koolzaadwas
Eerlijk over kaarsen


Kaarsen brengen sfeer in huis, maar het is goed om bewust te zijn van wat er vrijkomt bij het branden. Elke vlam produceert namelijk fijnstof dat in de lucht komt, ook natuurlijke kaarsen! Het advies is daarom om niet te veel kaarsen tegelijkertijd te branden en regelmatig te ventileren. Verderop in deze nieuwsbrief vind je praktische tips om je kaarsen zo schoon mogelijk te laten branden. Hieronder een opsomming van de soorten kaarsen die we verkopen en hun impact op het milieu.
Kaarsen van paraffine
De meeste kaarsen die verkocht worden, zijn gemaakt van paraffine. Paraffine komt voort uit de aardolie-industrie – het is een restproduct dat ontstaat tijdens het raffinageproces van smeerolie uit ruwe aardolie. Niet echt schoon dus, maar zolang er aardolie gewonnen wordt… De kaarsen waar mensen voor terugkomen, de dikke dinerkaarsen van Rustik Lys (zie de vaste kaarsensets), zijn paraffine kaarsen, maar van zeer goede kwaliteit en op een eerlijke en humane manier gemaakt in Europa.
Kaarsen van stearine
Een andere veelgebruikte grondstof voor kaarsen is stearine van plantaardig materiaal of dierlijk vet. Voor de productie van plantaardige stearine moeten palmvruchten verbouwd en geoogst worden. Dierlijk vet is een bijproduct van de slacht en daarom wel enigszins duurzaam te noemen, maar niet vegan.
Kaarsen van bijenwas
Bijenwaskaarsen worden gemaakt van pure bijenwas, de kleur is geel en de geur honingachtig. Bijen werken hard voor elke druppel was, het is een langzaam en bijzonder proces – een echt natuurwonder! Dat verklaart waarom deze kaarsen een speciaal prijskaartje hebben. Voordeeltje: bijenwas is vaak goed verdraagbaar door mensen met gevoelige luchtwegen.
Kaarsen van koolzaadwas
Koolzaadwas komt van gele bloemetjes en is dus biologisch afbreekbaar. Kaarsen van koolzaadwas branden langer en gelijkmatiger dan paraffinekaarsen, ze geven nauwelijks roet af, zijn vrij van schadelijke stoffen, diervriendelijk en vegan. Onze stijlvolle koolzaadkaarsen worden met de hand gemaakt in België van koolzaadwas van Europese bodem. Omdat de kaarsen met de hand en ambachtelijk worden gemaakt, kunnen ze ‘onvolkomenheden’ hebben, hetgeen ze juist nog mooier maakt (als je het mij vraagt).
Eco eitje
Deze stijlvolle kaarsjes in de vorm van paaseitjes in zachte pasteltinten maken je paastafel extra feestelijk en vrolijk. Maar ook nog eens verantwoord, want deze kaarsjes worden handgemaakt in België van koolzaadwas van Europese bodem.
Een fijne paasgedachte.
Tips om schoner kaarsen te branden
- Zorg ervoor dat kaarsen stevig en recht staan, een kaars die scheef staat druipt en walmt altijd.
- Zorg voor een niet brandbare, passende en stabiele kaarsenhouder.
- Plaats brandende kaarsen niet op de tocht. Een kaars die op de tocht staat druipt en walmt altijd.
- De lont dient ten alle tijden schoon en kort gehouden te worden (niet langer dan 1 cm). Knip de lont zo nodig af voordat je de kaars aansteekt en zorg dat de lont rechtop staat. Indien de kaars roet of een grote vlam geeft, moet er ook een stukje van de lont worden afgeknipt.
- Om de kaarsvlam te doven, dompel je de lont kort in vloeibaar was bijvoorbeeld met een lucifer. Op deze manier ontstaat er geen rook. Zet de lont daarna meteen weer recht.
- Zorg voor minimaal 10 cm afstand tussen brandende kaarsen. Kaarsen die te dicht bij elkaar staan, verhitten elkaar onderling waardoor ze kunnen gaan druipen.Brand geen kaarsen in de buurt van andere warmtebronnen, zoals tv, radiator, open haard etc. De kaars kan dan gaan druipen.
- Plaats kaarsen nooit in de volle zon. Door de hoge temperatuur kan de kaars smelten en verkleuren.
- Kaarsen met een diameter van 10 cm of meer moeten de eerste keer blijven branden totdat de kaars ongeveer 1cm van de buitenrand gesmolten is. Dit om te voorkomen dat er ‘tunnels’ ontstaan, waarna de kaars nooit meer goed kan branden.
- Stompkaarsen niet langer dan 3-4 uur achter elkaar laten branden.
- Verplaats brandende kaarsen niet!
- Leg geen afgebrande lucifer of andere materialen in het kaarsvet. Hier kan namelijk een tweede vlam door ontstaan, waardoor de kaars onjuist opbrandt en kan gaan druipen, walmen of nog erger exploderen.
- Indien de kaars diep inbrandt, een stukje van de rand afsnijden.
- Kaarsen niet verder dan 2 cm van de kaarsenhouder laten opbranden.
BougieBougie verkoopt 2 handige hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je dinerkaars stevig en recht in de kandelaar staat: een kaarsenslijper en herbruikbare kaarsenhulsen.